One of the most interesting and creatively challenging assignments I had this year was the one I did for Struktura 9 – a small but perspective marketing agency from Belgrade. The illustration shown here is one from the series of nine. They will be published in Struktura’s promo magazine. The rest of the material will be posted here as soon as the magazine is out.
Also, this is my entry for this week’s Illustration Friday theme.
(click on picture o see details)

Jedan od zanimljivijih i kreativno podsticajnijih poslova ove godine bio je i rad za Strukturu 9, malu ali perspektivnu (i izuzetno profesionalnu), marketinšku agenciju iz Beograda. Ovde vidite jednu iz serije ilustracija rađenih za promo časopis ove agencije. Ostale će se naći ovde ili u portfoliu kad časopis izađe iz štampe.
Ujedno, ovo je i moj odgovor na ovonedeljnu Illustration Friday temu.
(klik na sliku za detaljniji prikaz)

Iako je poslednji zvanični GRRR! festival održan pre više od dve godine, ideja i duh ovog strip festivala i te kako opstaju! To potvrđuju mnogobrojne izložbe, koncerti, radionice, gostovaja stranih autora, tribine…sve održane pod etiketom GRRR! programa koji uredjuje Aleksandar Zograf. Jedan takav dogadjaj zbio se krajem oktobra u pančevačkoj galeriji Elektrika. U par slika pogledajte kako je izgledala radionica, zatim tu je nekoliko kadrova iz zajedničkog stripa naših i austrijskih umetnika, a na kraju i samo otvaranje izložbe. Još fotografija naći ćete ovde. No, da ne dužim dalje, u tekstu koji sledi (preuzetom iz Pančevca broj 4269 od 31. 10. 2008.) sve je lepo objašnjeno. Dakle…

Još jedno izdanje „Grrr! Programa” u galeriji „Elektrika”
Saradnja umetnika iz Pančeva i Linca
U galeriji „Elektrika” 25. oktobra održan je još jedan susret umetnika s domaće i evropske alternativne scene. U pitanju je najnovije izdanje GRRR! PROGRAMA, edicije izložbi i koncerata, koje uređuje strip autor Saša Rakezić. Gosti u „Elektrici” bili su umetnici iz Linca, austrijskog grada na Dunavu. Još krajem devedesetih Rakezić je u sopstvenoj kuhinji pokrenuo strip radionicu s domaćim autorima, koja je iznedrila nekoliko veoma zanimljivih izdanja. Ona su nastavila svoj život i pošto je radionica prestala da se održava. Vremenom je strip sveska „Kuhinja” postala popularna i među umetnicima van naše zemlje. Predstavljena je na nekoliko festivala u inostranstvu. Desilo se tako da su strip autori iz Linca, okupljeni oko magazina „Unkraut”, bili inspirisani ovim konceptom. Spontano su počeli da se sastaju u kuhinji jednog prijatelja i da crtaju. Nakon izvesnog vremena došlo je do kontakta između pančevačke „Kuhinje” i ovih umetnika. Gostovanje kolektiva „Unkraut” bilo je zanimljiva prilika da se na GRRR! PROGRAMU pojave i neka bitnija imena domaće scene. Tako su se za istim stolom našli Danilo Milošev Vostok, Maja Veselinović, Larisa Ackov, Vuk Palibrk, Radovan Popović, Zoran Jović i drugi. Zajedno s kolegama iz Austrije, stripadžije su realizovale zajednički strip po unapred zadatom scenariju. Ovo delo, nastalo zahvaljujući saradnji 17 autora, biće istovremeno objavljeno u Srbiji i u Austriji. Da bi kreativna saradnja umetnika iz različitih podneblja bila što potpunija, program je upotpunjen i prisustvom Miloša Tomića. Miloš je režiser i autor kratkih filmova rađenih u tehnici stop-trik animacije. Poslednjih godina živi na relaciji Prag –Berlin–Beograd. Ovog puta se predstavio svojim autorskim radovima. Naročit utisak na publiku ostavio je ekskluzivni materijal – upravo završen spot za beogradsku rok grupu „Repetitor”. Pored filmova, Miloš Tomić je predstavio i jednu mini-izložbu. U pitanju su dečji crteži avionskih bitaka koje je otkrio u jednom napuštenom podrumu u Pragu. Galerija „Elektrika” je još jednom bila mesto kreativnog susreta ljudi s različitih meridijana. Svojim programima ovaj prostor neretko privlači publiku iz drugih gradova. Interesantno je da su posetioci galerije uglavnom i sami umetnici, što pokazuje koliko je ona značajna za strujanje ideja i širenje podsticaja za stvaranje. V. P.

Sa malim zakašnjenjem, evo i mog sajamskog ulova! Kao što vidite, sve same knjige sa slikama :-) Doduše, kupila sam i jednu bez slika, dobru i korisnu, Bog nije veliki (Kristofer Hičens), ali nije se uklopila u kompoziciju, pa je nisam ni uslikala. Inače, Perseplis 3 i 4 (Marđan Satrapi), kao i Ema i jež koji nestaje (David Albahari i Dušan Petričić) sasvim očekivano, prava su remek dela. Ipak, na listi sajamskih đakonija moj apslolutni favorit je Nemirno more Helene Klakočar! Preporučujem da smesta nabavite i pročitate ovu knjigu, jer dobro će biti da na vreme naučite plivati u bujici emocija koju ova knjiga donosi. Tako utrenirani, spremno ćete dočekati nastavak koji se, kako čujem, najvljuje za proleće :-)