Pre par dana u UK Parobrod otvorena je nesvakidašnja izložba pod nazivom Medvedi – u čast proleću! Među nešto više od trideset radova umetnika sa svih strana, našla se i moja ilustracija inspirisana pomenutom temom. Jako, jako se radujem što su moji medvedi u tako lepom društvu! Nadam se da će svi skupa, svojom medveđom energijom, konačno probuditi pravo proleće! Ovde i ovde pogledajte kako je bilo na otvaranju. Izložbu možete posetiti do 5. aprila.

Crveni kišobran za prizivanje proleća i moj doprinos ovonedeljnoj Illustration Friday temi :-)

Invocation of the spring with a red umbrella and my contribution to this week’s Illustration Friday theme.

Radujem se što mogu da predstavim neke od ilustracija koje sam radila za Veseli vrtić! U pitanju je radna sveska namenjena predškolcima da iz nje uče i vežbaju kako bi se što bolje pripremili za prvi razred. Rad na ovom projektu doneo mi je puno radosti i zadovoljstva. Ali to se podrazumeva jer izdavač je Kreativni centar. Puno hvala autoru knjige Simeonu Marinkoviću, urednici Slavici Marković i likovnom uredniku Dušanu Pavliću na ukazanom poverenju i divnoj saradnji. Slika iznad je ilustracija sa rasklopljenih korica radne sveske (za krupnije detalje klik na sliku), a u nastavku ispod proteže se gomilica malih ilustracija koje se takođe mogu videti u knjizi.

Naslikala sam ovu sliku za jednog slatkog dečaka i njegove roditelje. Bilo je zabavno i inspirativno, a kako bi drugačije i moglo biti pored tako divnih modela. Tehnika je tuš, pero, gvaš,  kolor digitalni (klik na sliku za detalje). Ujedno, ovo je i moj doprinos ovonedeljnoj Illustration Friday temi. Posle dužeg odsustva, eto me ponovo tamo!

I painted this picture for one lovely little boy and his parents. It was fun and inspiring, but how else it could be with such wonderful models. The technique is pen, ink, gouache, digitally colored. (click on picture to see the details). Also, this is my contribution to this week’s Illustration Friday theme.  After a long absence, I’m back!

Lepo je na početku leta podsetiti se da su zima i proleće bili toliko radni i ispunjeni događajima, pa za blogovanje gotovo da i nije bilo vremena. A ono što sam još pre dva meseca htela ovde da podelim su ilustracije za promo kampanju ovogodišnjeg, desetog po redu, Pozorišta Zvezdarišta. Kao i prošle godine, rad na projektu bio je jako dinamičan, sve je prštalo od ideja i entuzijazma. Bilo je pravo zadovoljstvo sarađivati sa starim znankinjama – dizajnerkama Oliverom i Tanjom, kao i sa iskričavim zvezdarištanskim timom na čelu sa direktorkom Vesnom Petrović Urošević. Puno vam hvala, drage Zmajice!

Na ilustraciji iznad vidite Zmajicu vilu, domaćicu ovogodišnje fešte. Osmislile smo je inspirisane kineskim horoskopom, po kome je 2012. godina Zmaja. U nastavku pogledajte ilustracije i par fotki, a ako ste raspoloženi da svoj desktop obradujete novim wallpaper-ima, izvolite, preuzmite ih ovde!

Oliverin, dizajnerski deo, tj. kompletan promotivni materijal, nemam u formatu zgodnom za prikazivanje. Ali ako ste se tih dana vozili gradskim prevozom, čekali autobuse i tramvaje širom grada ili posetili neku predstavu u UK Vuk, sigurno ste primetili bar nekoliko plakata.

Za više foto impresija predlažem da posetite ovaj i ovaj link. Uživajte!

U Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad u Novom Beogradu, 15. decembra otvorena je moja i Irenina zajednička izložba pod nazivom Zimski san. I evo, već par dana sam srećna i zadovoljno se smeškam pri pomisli da je sve ispalo baš kako treba, tj. savršeno! S tim u vezi, mnogo hvala Maidi Gruden, urednici likovnog programa, na prilici da prostor Velike galerije ispunimo našim radovima, na strpljenju, odličnoj organizaciji i profesionalnosti. Hvala Epp – u na sjanom nastupu, na tome što su lepi i zabavni. I puuuno hvala svim drugarima koji su, uprkos kiši i udaljenosti od centralnih gradskih dešavanja, došli na Zimski san! Izložbu možete pogledati do 14. januara. Radno vreme galerije je svakog dana (sem nedelje) od 17h – 21h

Sledi nekoliko fotografija…

…a kompletan izveštaj pogledajte ovde. Takođe, skoknite i do Ireninog bloga, tamo ćete naći još puno lepih impresija.

Četvrtak, 15. decembar, 2011. 18:00, Velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd. Otvaranje Irenine i moje zajedničke izložbe pod nazivom Zimski san.  Izložba će biti otvorena do 14. januara, 2012.

U pitanju su umetničke intervencije – digitalni printovi naših crteža na staklenim zidovima Velike galerije. Inspiracija za ovaj poduhvat je zima, godišnje doba koje budi želju za toplinom, emotivnom i fizičkom. Zima je vreme primirivanja, ušuškavanja, akumuliranja ideja. Vreme rasplitanja i analiziranja, fokusiranosti… miran period koji zahteva naše aktivno učešće, energija u najavi…

Na otvaranju će nastupiti EPP – instrumentalno-vokalni trio sačinjen od dva strip crtača i jednog strip posmatrača. Epp, to je samo reklama, poslušajte ih ovde :-)

Urednica likovnog programa: Maida Gruden

Dobrodošli u Zimski san!

Već deset godina za redom u španskom gradu O’Rosal održava se internacionalni konkurs za dizajn postera Francisco Mantecón. Pokrovitelj ovog takmičenja je čuvena vinarija Terras Gauda, pa je i tema, razume se, vinska. U pomenutom gradu, trenutno je u toku izložba svih pristiglih plakata, a organizatori javljaju da ih ima preko 2100 iz celog sveta! U moru izloženih plakata, nalaze se i moja dva. Gore je dnevna – mornarska, a dole noćna – elegantna varijanta :-)

The Francisco Mantecón International Poster Competition takes place each year in the Spanish city of O’Rosal. The event is organized by the famous winery Terras Gauda so the main theme of this contest is wine. Response to this year’s edition was the biggest ever! More than 2,100 posters from all around the world have arrived and they are all shown at quite an impressive exhibition (photos here). I’ve participated for the first time. These are the posters I’ve submitted :-)

Sinoć je Srećnoj galeriji SKC-a i galeriji Singidunum u Beogradu otvorena godišnja izložba Slikarsko graficke sekcije ULUPUDS-a. Izložba traje do 28. oktobra. Deo radova uskoro će biti vidljiv i na sajtu udruženja (web galerija). Za ovu priliku izložila sam 4 ilustracije iz serije Šaptači/ce. Ove ilustracije nastale su kao deo jednog drugog projekta o kome ću pisati kada za to dođe vreme. A do tada, ako vam se dopadaju moja čudovištanca i želite da ih imate u obliku printa na platnu ili papiru, javite, dogovorićemo se :-)

Whisperers – that’s the name of the four illustration series I’ve presented at the Annual exhibition of the painters and graphics artists section of  ULUPUDS ( Society of Visual Artists of Applied Arts and Designers of Serbia). The opening was last night, first in the Singidunum gallery, and then in Happy Gallery of Student Cultural Center, both in Belgrade. The exhibition runs until  October 28th, so if you are around, please stop by.

Srećna sam što mogu da predstavim moj najnoviji strip! Ovo je prva tabla, a celu priču pogledajte ovde ili ovde na sajtu Comixiade projekta u okviru koga je strip i nastao. Takođe, tamo ćete uživati i u sjajnim stripovima tridesetak umetnika iz cele Evrope i saznati sve detalje o Osvaldu – neobičnom liku koji nam je svima poslužio kao inspiracija. Tu su i intrvjui sa strip autorima i autorkama ( moj omiljeni – Amanda Vähämäki, naravno ), plus informacije o stripovskim akcijama, jamovima i radionicama koje se organizuju kao deo ovog ambicioznog poduhvata.

Sve u svemu, mnogo volim kad dobijem priliku da učestvujem u ovakvim projektima. Osvežavajuće je i pre svega zabavno! Puno hvala urednicima, Guidu i Vladi, na inicijativi i odličnoj saradnji :-)


I’m happy to present my latest comic, created for Comixiade project! This is the first page and the whole story is available here or here on Comixiade project website. Enjoy great comics by more than thirty authors from all around Europe and find out all the details about Osvald – a strange character who was the inspiration for the whole project. And there are also interviews with authors (my favorite is Amanda Vähämäki), plus info about other activities, jams and workshops organized as a part of this ambitious endeavor.

I love it when I get a chance to participate in something like this. So refreshing and fun! Thanks a lot to the editors, Guido and Vlada, it was great working with them :-)

Verovatno ste čuli za časopis Symposion. To je vrlo poseban, književno likovni časopis. Izlazi periodično, odlično je osmišljen i po formi i po sadržaju, kao neka slikovnica, samo za velike. U svakom izdanju Symposion okuplja pisce i vizuelne umetnike raznih vrsta, uglavnom strip autore, ilustratore, dizajnere. Urednik časopisa Attila Sirbik se pobrinuo da i u najnovijem broju napravi dobre kombinacije pisaca i ilustratora. Meni je tako u inbox dojezdila priča zanimljivog naslova – Ah ribizle, koju je napisala Oršolja Benčik (Orsolya Bencsik). Po motivima te mračne i, na momente, krvave priče, uradila sam strip ili, bolje rečeno, iilustrovanu priču sa elementima stripa. Istina, pokušavajući da izbegnem mrak, otišla sam u drugu krajnost. Ali tako vam je to, ne može se protiv sebe :-)

Sve četiri table, izvolite pogledajte ovde, na strani sa stripovima. Inače, novi broj Symposiona izlazi u septembru i verovatno će moći da se kupi na Salonu stripa u Beogradu.

Sećate li se Karlsona? E, pa, ponovo je sa nama! Leti i smišlja nove nestašluke na veliku radost svog drugara Bate. A tu je i novi lik, Batina guvernanta i upraviteljka domaćinstva – gospođica Jarac. Ona voli red i disciplinu. I pravi odlične ćufte i kolače. Karlson ne poznaje ni red, ni disciplinu, ali svi znamo koliko se dobro slaže sa ćuftama i kolačima :-)

Karlsona je, ako ste zaboravili, izmislila Astrid Lindgren, a knjigu je kod nas izdao Kreativni centar. Kao i u prvom delu, za dizajn i lepa Karlson slova na korici pobrinula se Olivera Batajić Sretenović. Moje zaduženje bile su, naravno, ilustracije.